Insamling till växthusets renovering

På stiftsgården finns sedan många år ett växthus. Redan Hubert de Besche, ägare till Stjernholm 1709-1724, lät uppföra ”ett orangeri av sten, i hörnet av östra fruktträdgården”. Det nuvarande växthuset är från 1800-talets andra hälft.

Glastaket med stora fönster lagda på sparrar av trä är den äldsta typen av växthustak. Det välbevarade taket med alla detaljer för vädring och täckning med luckor gör växthuset till ett ovanligt välbevarat exempel på ett ensidigt växthus av 1800-talstyp. Att det fortfarande är i bruk förhöjer förstås det kulturhistoriska värdet ytterligare. Vinstocken i växthuset lär dessutom vara Sörmlands äldsta!

Det är nu hög tid för renovering av växthusets fönsterbågar. Stiftsgården har sökt och beviljats bidrag från Länsstyrelsen ”för restaurering av växthuset till vård av värdefull kulturmiljö”. Bidraget från Länsstyrelsen är välkommet, men det täcker endast en fjärdedel av den sammanlagda kostnaden på 350 000 kr. Vi söker därför fler finansieringsformer.

Målet är att återinviga ett fullt renoverat växthus vid stiftsgårdens 80-årsjubileum den 13-14 september 2025.

En förutsättning för stiftsgårdens fortlevnad och utveckling är församlingarnas förbön och stöd. Vi hoppas att många av er som har ett stort utrymme i era hjärtan för Stjärnholm skulle vilja vara en del av växthusprojektet. Genom ett ekonomiskt bidrag, litet eller stort, kan vi tillsammans fortsätta värna stiftsgården med dess vackra omgivningar. När restaureringen är klar kommer det att finnas en skylt i växthuset med information om dess kulturhistoriska värde, och där alla sponsorer av restaureringen synliggörs.

Vill du vara med och bidra? Gåvor och insamlingar sätts in på bankgiro 416-6757, märk gåvan ”Växthuset”.

Vi vill gärna påminna om att stiftsgården finns till för er. Ett annat fint sätt att stödja gården är förstås att besöka den. För enskilda gäster finns vistelsekassan som hjälp när det behövs.

Välkommen hit – välkommen hem!

Biskop Johan Dalman          Henrik Rudsäter, stiftsgårdschef