Miljö och hållbarhet

På stiftsgården Stjärnholm vill vi verka för en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Vår strävan är att, utifrån våra förutsättningar, ta ansvar för skapelsen genom ett medvetet miljöarbete som genomsyrar alla delar av gårdens verksamhet.

12 exempel ur Stjärnholms miljö- och hållbarhetsarbete:


På Stjärnholm använder vi el som är 100% fossilfri. Vi lyser upp gården med LED-belysning både inne och ute.

Har du elbil kan du ladda den på vår stora parkeringen. Här har vi plats för att ladda 8 bilar samtidigt.


Möbler och inredning består till stor del av sådant vi köper i second-handbutiker, på loppisar och auktioner eller får skänkta till oss. Återvunna, vackra ting som får gå vidare från generation till generation.


Många av varorna i slottsbutiken är rättvise- och miljömärkta, till exempel leksaker tillverkade av ekologiskt gummiträ och dockor som är handgjorda i ekologisk bomull. För varje såld docka planteras dessutom ett träd i samarbete med OneTreePlanted.


I stället för buteljerat vatten serverar vi kranvatten i karaffer till våra måltider. Både miljövänligt och lokalproducerat!
Alla viner och många ölsorter på vår dryckeslista är ekologiska.


Den biologiska mångfalden och kulturmiljöerna är beroende av ett fortsatt jordbruk, men också av vilka metoder som används. Bland annat är betande djur en förutsättning för att bevara artrika betesmarker, enligt Sveriges miljömålsmyndigheter.

I samarbete med andra markägare vid stiftsgården inledde vi sommaren 2019 ett projekt för att restaurera Stjärnholmsviken. Detta innebär att kor nu betar marken nedanför gården. På så sätt förbättras utsikten mot Östersjön och vi bidrar samtidigt till att uppnå de svenska miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv.


När du bor på Stjärnholm behöver du inte ta bilen för att göra en utflykt. Vi lånar ut cyklar och kanoter så att du lätt tar dig ut i de vackra omgivningarna helt utsläppsfritt, och dessutom får en mycket närmare naturupplevelse.


Sommaren 2019 anlades en praktfull rabatt framför slottet, med ett drygt tjugotal olika perenner. Tillsammans ger de en blomningstid från tidig vår till sen höst. Rabatten bidrar till en biologisk mångfald och är ivrigt besökt av bland annat humlor, bin, fjärilar och fåglar.


Maten är en viktig del av upplevelsen på Stjärnholm. Vi eftersträvar att i möjligaste mån använda ekologiska råvaror samt svenskt kött. Matsvinnet minskas genom snabb nedkylning av mat som inte har gått åt, vacuumförpackning och en uppmaning till våra gäster att hellre ta om än att ta för mycket från början. Till varje lunch serveras alltid ett vegetariskt alternativ – en uppskattad rätt är den vegetariska lasagnen, som du hittar receptet på längst ned på sidan.


Många av de höga, vackra träden i slottsparken är mycket gamla och i växthuset Eden växer 200 år gamla vinstockar – Sörmlands äldsta, sägs det! Tillväxt och återväxt främjas på Stjärnholm. Om ett träd i parken måste fällas planteras alltid ett nytt.


Sov gott på Stjärnholm! Såväl tvättmedel som leveransen av lakan är Svanen-märkta. Handdukar byter vi inte varje dag utan då du önskar det under vistelsen. På så vis sparar vi vatten och minskar mängden tvättmedel vi använder.


I förbönskalendern som vi följer i Livets kapell finns varje vecka en bön för miljön. En av dem lyder:

Gud, hjälp oss alla att ta vårt eget ansvar för jorden du givit oss. Hjälp oss att ge människor och djur rent vatten att dricka och ren luft att andas, så att vi kan fortsätta att leva i den värld som är vår.

Vegetarisk lasagne med bladspenat

4 pers.

1. Spenat

2 vitlöksklyftor
300 g spenat
1 stor gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
3 krm riven muskot

2. Bechamelsås
50 g smör
0,5 dl mjöl
0,5 l standardmjölk
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar

3. Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 tsk socker
1 msk vinäger
2 burkar krossade tomater
0,5 tsk salt
1 förp valfria förkokta bönor
2 tsk timjan
1 lagerblad
2 tsk basilika

Gör så här:
1. 
Hetta upp olivoljan, fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt spenat, fräs ytterligare någon minut. Krydda, ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning, till en jämn sås. Tillsätt salt, peppar och låt koka på låg värme.
3. Fräs löken och vitlöken i olivolja. Tillsätt socker, vinäger, salt, kryddor och krossade tomater. Låt såsen koka ihop ca 5 minuter. Blanda ner bönorna på slutet och rör om.
4. Varva 200 g färska lasagneplattor, spenat, bechamelsås och tomatsås i en ugnsfast form. Avsluta med bechamelsås och strö över 2 dl riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.