Vintervärme – utställning

Under årets mörkaste tid får Hisako Mizuno Jonssons vackra små huslyktor i porslinslera lysa upp glasgången på Stjärnholm. Hisako är född och uppvuxen i Japan. Hon kom till Sverige 2002 för att fördjupa sitt skapande på Capellagården på Öland och det var under hennes första vinter på ön som den första husmodellen tog form. ”Jag skapar många små huslyktor för att människor ska bli glada av att se dem. Jag vill inte glömma vad jag upplevde den första vintern på Öland. Det var kallt och mörkt och jag tillbringade jullovet ensam på skolan. Men lamporna från några hus i den snötäckta lilla byn räddade mitt hjärta. Det kändes varmt och välkomnande … Det händer många sorgliga händelser i världen. Det är inte så mycket jag kan göra genom mitt arbete, men jag hoppas att det kommer att lysa upp någons hjärta i ett litet hus.”

Hisako Mizuno Jonsson arbetar mest med att gjuta i porslinslera. Parallellt med att göra unika organiska former producerar hon värmeljushållare i form av små hus. Det har under en period på tjugo år blivit många hus och efterfrågan är stor i både Sverige och Japan.

Hisako tog examen från Aichi University of the Arts and Music 1992 och fullgjorde en keramikutbildning på Tajimi City Pottery Design and Technical center. Sedan 2005 driver hon sin verksamhet i den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg.

Utställningen visas 13 november – 19 december.