Utlandspräst ny chef på stiftsgården Stjärnholm

Från diakonalt arbete i Stockholms innerstad via Svenska kyrkan i Los Angeles – nu är nya stiftsgårdschefen Hans Bratt Hernberg igång på Stjärnholm. Han kommer närmast från en tjänst som kyrkoherde i Svenska kyrkan i utlandet, SKUT, och byter nu tjänstgöringsort från Los Angeles till Oxelösund.

– Det är jätteroligt, det är en stor nåd att jag har fått den här tjänsten med allt vad den innebär, både utmaningar och möjligheter. Jag har ett väldigt gott hjärta till Strängnäs stift eftersom det var här jag började min bana. Jag känner en trygghet i att vara tillbaka, säger Hans Bratt Hernberg.

Hans blev antagen som diakonkandidat i Strängnäs stift men vigdes 2001 för Stockholm stift. Som diakon har han tjänstgjort i Stockholms domkyrkoförsamling, både i Storkyrkan och i S:ta Clara, under 12 år.

Efter prästvigning i Stockholms stift 2013 tjänstgjorde Hans Bratt Hernberg i Botkyrka församling i fyra år. Därefter har han varit kyrkoherde i SKUT Los Angeles i fem år, med ett kort mellanspel på Mallorca. Där fick han bland annat tillsammans med en annan präst förrätta 200 vigslar på sex veckor!

– Det är en fröjd att vi fått Hans till Stjärnholm. Stjärnholm är ett av Strängnäs stifts nav och en resurs för det stiftsgemensamma arbetet. Där ryms bön, lovsång, rekreation och fördjupning. Unga och gamla från hela stiftet ska känna sig hemma och det kommer Hans att förvalta väl och utveckla. En utlandspräst brukar ju få syssla med allt från kanelbullar till kardinaler och det sammanfaller väl med vad det innebär att vara stiftsgårdschef, säger biskop Johan Dalman.