Utställning: “Möten med Maria”, collage av Nanni Pilhjärta.

Nanni Pilhjärta arbetar med återvinningscollage och i sina verk använder hon material som hon hittar under sina många resor. Även om teman varierar så utgår hon ofta från en kvinnobild och undersöker vad bilden kan bära på för historia. Varje tavla/verk är en berättelse. Temat för utställningen är Maria, Jesu mor och vad hon har att berätta för oss om kärlek, stolthet, skam och sorg. Marias berättelse är också varje kvinnas berättelse.

Utställningen visas på Stjärnholm t.o.m. 26 januari 2020 och arrangeras i samarbete med Sensus studieförbund.

_______________________________________

Nanni Pilhjärta om sig själv och sin konst:

Visar Outsider art/Återvinningscollage. Det började som en slags konstterapikurs i Finland för 7 år sedan. Min lärare och guru heter Anna Wildrose. Hon lärde mig den enkla tekniken att doppa ner händerna i klister och bara låta materialen visa vägen. Man använder det man har; en bortkastad tavla, lite tyg, handgjort papper, nät, spets, knappar, hyskor och pärlor, bling-bling, fingervax och konturmålning: Voilà!

När du doppar händerna i klister tar du en hiss ner till det kreativa barnet. Du glömmer din inre kritiker och bara skapar. Alla mina verk har en berättelse. Jag har köpt och fått material från hela världen. Jag har varit i 77 länder och vet exakt från vilken turkisk gumma jag köpt spetsen av på torget i Anatolien eller vilken mexikansk kvinna som sålde sina knappar på Rastrot i Spanien.

Jag använder bilder, som jag klipper ut från tidningar, gärna från Turkish Airlines katalog på väg till min själs hemvist. Sedan utgår jag från en kvinnobild oftast. Hon berättar sin berättelse för mig. Teman varierar men känslor, såsom kärlek, skam, sorg, som kvinnor bär är universella. Det är dessa känslor jag vill uttrycka i mina verk! Kvinnors öden världen över ligger mig varmt om hjärtat. Jag arbetar gärna med empowerment av flickor och kvinnor. När man hjälper en kvinna kommer det hela familjen till godo.

Jag kom till Oxelösund som 9-åring från mormors trygga hem i Österbotten. Mina föräldrar arbetade på Järnverket och i hamnen. Det var väldigt tufft för mig. Jag fick klara mig själv. Utan min moster och en duktig fröken hade jag inte varit den jag är i dag. Tack Eeva! Tack Harriet!

Jag har bott i Göteborg och finska Österbotten med korta avstickare till England, Spanien och Turkiet. När jag sedan fick ett barnbarn i Sverige så sökte jag arbete kring Stockholm och blev vald till just Oxelösund. Det var ödet. Cirkeln slöts.

Hittade ett underbart hem i Gamla Oxelösund med en vidundrande utsikt, som av en himmelsk inblandning. Mitt hem är fullt av vackra gamla ting med en själ blandat med saker från mina resor. Alla ting har en betydelse för mig. Och jo, jag städar också! More is more är mitt motto! Beige might kill you!

Min far var konstnär, målare, likaså min syster. Själv ser jag mig mest som en kreatör och inspiratör. Jag har bakgrund som lärare, tolk, sjömanskocka, getbonde, entreprenör inom utbildning, självutveckling och mat. Jag hade kombucha, stevia och dinkel i mitt skafferi för 25 år sedan …

Till vardags arbetar jag som samordnare av språkvänner för Oxelösunds kommun samt som språkpedagog inom Finska Förvaltningsområdet.

Kontakt: tel. 073-434 97 24, e-post: nanni.pilhjarta@oxelosund.se

Utställningar:
Ars Nova Botnica, Finland 2017
Konstrundan 2018 och 2019
Flora och Fauna 2019, Oxelösund och Galleri HG Gamla stan
Art for Shore, Oxelösund 2019