Fotografier av Pär Westling

Under hösten visas fotografier av Pär Westling, präst i Nikolai församling i Örebro från 2002 fram till sin död 2020. Pär tjänstgjorde även som kaplan på stiftsgården Stjärnholm en period under 2015-2016.

Utställningen pågår 16 september – 31 oktober 2021.

Pär var en mångbegåvad person och använde sig ofta av bilder och ett rikt bildspråk i sina predikningar och i sin förkunnelse. Han var en god historieberättare. Några år arbetade han också direkt med bild och film i konfirmandundervisningen. Att tolka och förstå tillvaron med mer än ord var viktigt för Pär.

Ett ord som dröjer sig kvar i minnet av Pär är ordet underfundig. Han hade en lågmäld humor – som ackompanjerades med stråk av allvarlig begrundan inför livet. Att pröva tillvaron utifrån olika perspektiv, att låta de existentiella frågorna vara viktigare än svaren – ja, så minns jag Pär. Och på olika sätt kommer det till uttryck i de fotografier som nu visas.

Den här utställningen är ett litet urval av alla de bilder som Pär tog på sin fritid. Fotograferandet var för honom både glädje, kreativitet och avkoppling.

De flesta fotografierna i sina ramar är till salu och säljs till förmån för ACT Svenska kyrkan. Det hade Pär gillat!

Marie-Anne Gustafson, kollega till Pär Westling.

Ord från Marie Westling:

Pär älskade att fotografera vid alla olika tillfällen. Han fotade sin familj, sina barn, han kunde ta sin MC och åka ut i naturen och experimentera och ta bilder, eller under resor och semestrar. Han såg det vackra, även det som var gammalt och dött. Att exempelvis fotografera gamla ruttna äpplen blev något fint. Att ha kameran runt halsen eller i handen var naturligt, de senaste åren togs oftare mobilen fram för att föreviga ett ögonblick. Det känns fint att få dela några av hans stunder på jorden med dig, på den plats där han ofta var.